Šta znači imati vremena za sebe

Danas se često priča o tome da mame u pokušaju da sve u njihovoj porodici bude savršeno zaborave na sebe. Kako znate da ste u toj grupi mama „koje zaboravljaju na sebe“?

Pa lako ćete se pronaći ukoliko često preskačete vaše dnevne male rituale, zarad dece, muža, posla ili šetnje kućnog ljubimca. Svako ima neke male dnevne rituale u samonezi, kod nekog je to jutarnja nega lica, pijenje kafe ili čaja u miru, vežbe joge ili pilatesa, pravljenje i ispijanja smutija ili ceđene pomorandže…Šta god da je na listi svih pobrojanih mogućih malih rituala, nemojte ih preskakati, sebe radi. Bićete zadovoljni ukoliko ih poštujete. I suprotno, bićete veoma tužni ako ustanovite na kraju nedelje da ste od sedam dana, pet dana preskočili neki od svojih rituala.

To su svakako male pažnje koje su svakoj ženi potrebne od nje same. Bez njih ona se oseća nezadovoljno, a kao posledica tog nezadovljstva trpeće odnosi u porodici. Neku svoju ljutnju i nezadovoljstvo iznećete na pogrešnu adresu.

Zato razmišljajte i činite preventivno da do toga ne dođe. Trudite se da vam ljubav prema vama ne bude poteškoća, već uživanje koje ćete redovno upražnjavati.

Zadovoljna mama je dobra mama. Energija njenog zadovoljstva preliće se na ukućane, a isto se dešava i sa nezadovoljstvom. Nezadovoljstvo se lako leči, ako u svoju životnu praksu uvedete jedan nov ritual – a to je zahvaljivanje na svemu što imate sada i ovde.

Zahvalnost za zdravlje, za decu, za blagostanje, trpezu i sve ostalo što prepoznajete da vas okružuje, a da je dobro. Predstojeći praznici prava su prilika da se zahvalimo bližnjima, rođacima, prijateljima i svemu onome što nas raduje. Učite i decu zahvalnosti. Ako ne svakog dana, ali praznične trpeze su prava prilika da podelimo glasno zahvalnost između sebe. Pokušajte, lekovito je i podstiče i duhovni razvoj vaše dece.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: