Kako da praznici ne budu stresni

Uoči praznika svaka mama pravi listu u svojoj glavi poklona za decu, poklona za bližnje, zatim listu potrebnih namirnica za prazničnu trpezu, listu obaveza vezanih za decu, listu obaveza vezanih za uređenje kuće, zatim odabira garderobe za decu i sebe i sve ostale moguće i nemoguće liste. Sama pomisao na sve ove liste i planove i organizaciju vremena uz obaveze na poslu i u kući, već je stresna.

Napravite raspored tako da izbegnete sve te gužve u prodavnicama i tržnim centrima i krenite u potrebne kupovine već sada. Pri tom naravno rasporedite budžet u skladu sa svojim mogućnostima za sve segmente gore pobrojane. Već smo pisali da pokloni za bližnje ne moraju da se kupuju, mogu da se prave u vidu raznih zanimljivih keksa i kolača, prigodno upakovanih. Dobro je da imate zato razne ambalaže i papire i mašne za pakovanje, a to možete kupiti u svakoj knjižari.

  1. Sve kupovine gledajte da završite do polovine decembra i tako izbegnete svaku kupovinu uoči praznika kada će biti velike gužve i u saobraćaju i na mestima kupovine.
  2. .Pripremite poklone za vašu decu takođe pre i sakrijte na sigurno mesto u kući.
  3. Ukrasite kuću sa ukrasima koje već imate, samo promenite mesta i načine na koje ćete vaš dom ukrasiti. To obavezno uradite sa vašom decom zajedno, slušajući i njihove predloge.
  4. Lepo je da puštate prazničnu muziku dok zajedno imate aktivnosti uređenja ili pakovanja poklona za rodbinu i rođake, bliske prijatelje.
  5. Vaša i dečija garderoba za doček Nove godine, ukoliko je dočekujete kod kuće u krugu porodice može biti i pidžama koju ćete ukrasiti nekom šljaštećom sitnicom, šnalom u kosi ili mašnom oko pojasa.
  6. Neka na prazničnoj trpezi, pored hrane i kolača bude dovoljno voća, da se ne biste opteretili nekim nezdravim grickalicama i kako biste izbegli njihovu kupovinu.
  7. Svakog vikenda u drugoj polovini decembra možete zajedno sa decom da očistite kuću, pripremite jela i kolače koji mogu da stoje ili da se zamrznu, i tako provedete više vremena u krugu porodice, a manje vremena jurcajući unaokolo u potrazi za „još nekim bitnim sastojokom“.

Smisao praznika je da budete više u kući, pa tako i organizujte svoje vreme u ovom mesecu kako biste potpuno izbegli izlaske u kupovinu uoči samih praznika. Uštedećete vreme, novac i svoje „nerve“, i ostati mirni i prisutni uz vašu decu kada je najpotrebnije. Nova godina će stići i ako ne postignete sve, zato unesite što više ličnog mira i spokoja u te dane. Prošetajte sa decom po obližnjem parku, udahnite duboko i shvatite da iako živimo u jednoj trci u potrazi za svim i svačim, Nova godina nije ni vreme ni mesto da „kupite i obezbedite“ savršenstvo koga nema.

To su samo praznici u koje možete ući sa mnogo manje potrebe da imate sve, a sa mnogo više zahvalnosti za sve ono što već imate, a kupiti se ne može.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: