Šta ćete kupiti detetu za Novu godinu

Keksi u obliku novogodišnjih čarolija

Bliži se i taj dan kada svaki mališan očekuje poklon od Deda Mraza. Danas u ovoj potrošačkoj civilizaciji, broj poklona koje dete dobije u toku godine često nije mali, pa novogodišnji pokloni nemaju više tu draž koju su nekada imali, kada su upravo ti pokloni bili jedini koje bi dete dobilo u toku godine.

U zavisnosti od uzrasta deteta su i njegova očekivanja i želje. Ukoliko je dete još uvek u uzrastu da veruje u Deda Mraza, onda vaš zadatak nije težak. Dovoljno je da sednete sa detetom i napišete pismo Deda Mrazu. Tako ćete jednostavno znati šta vam je činiti.

Ako je vaše dete prestalo da veruje u Deda Mraza, verovatno će vam reći šta želi, bez rituala pisanja pisma. I sada dolazimo do pitanja da li ste u mogućnosti da ispunite sve njihove želje. Pokloni i darivanje nisu moranje i potrebno je da svedete trošak novogodišnjih paketića na razumnu vama prihvatljivu opciju. Pri tom ni slučajno ne bi trebalo da se osećate loše ukoliko niste u mogućnosti da ispunite sva dečija očekivanja.

Danas nije lako svesti sve na razumnu meru, jer je sve podešeno da mnogo trošimo i stalno nešto novo kupujemo. Praznici su idealno vreme da se zamislimo oko teme darivanja i da otvoreno sa decom razgovaramo o činu darivanja. Darivanje treba biti od srca i najvažnije je da decu učimo tome da se može darivati i bez kupovine. Najlepši pokloni su kada nešto napravite za svoje mališane kao što je kolač ili palačinke. Isto tako deca mogu da daruju druge tako što će napraviti poklone za drugare, za baku i deku. Dovoljno je da nešto nacrtaju, napišu ili naprave od različitih materijala uz vašu pomoć ili sami.

Pokloni bi trebalo da imaju vrednost osećanja koje delimo sa najbližima, a to se nikako ne podudara sa novcem koji možemo odvojiti za iste. Zato budite maštoviti i slobodno napravite poklon za vaše najdraže, a samo deo dokupite u nekoj dobroj dečijoj radnji. Isto tako organizujte vreme da sednete sa vašom decom i napravite poklone za vašu bližu rodbinu i prijatelje.

Možete zajedno sa decom umesiti keks kolače i iseći ih različitim modlama, tako da budu u obliku zvezdica, krugova, trouglova…Iste možete i ne morate obojiti, popakovati u manje tegle koje ćete vezati zanimljivim trakicama i prekriti lepim papirima. Imate sjajan i orginalan poklon, koji ne zahteva mnogo novca a u čijem stvaranju ste učestvovali svi zajedno. Ovakve stvari će vaša deca pamtiti i kada porastu razumeće da darivanje nije obaveza, već radost da možete da podelite sa drugima ono čemu ćete se svi radovati.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: