Kako sa jesenjim lišćem da pravite slike

Kolaž je likovna tehnika nastala od francuske reči collar što znači lepiti. Lepljenjem različitih materijala na papir ili neku drugu podlogu nastaju slike koje je kao tehniku proslavio Pablo Pikaso. Ovo je tehnika koja roditeljima i deci omogućava različite načine za stvaranje likovnih dela, pa eto prilike da se oprobate u istoj ako još niste.

Jesen nam daje mnogo materijala za lepljenje i neka to ovaj put budu samo slike od lišća. Lišće u jesenjim bojama je neverovatno bogato nijansama i kolorima. Od zelene do jarko crvene, fantastične nijanse smeđe i braon, tihe bež i oker, sve vam je na raspolaganju. Potrebno je da prvo u šetnji napravite zbirku vašeg materijala, što nam jesen bogato daje, jer je lišće dostupno svuda na zemlji. Zatim da sa detetom isto sortirate po bojama i oblicima. Pripremite lepak, papir, makaze i igra može da počne.

Izvucite zajedno po jedan list i krenite u razmatranje oblika i na šta vas podseća, razgovarajte sa detetom kako taj list možete da upotrebite na slici. I tako polako, list po list uz kombinaciju sa olovkom, flomasterom ili seckanjem i nekih papira u boji, dobićete neverovatne slike koje naposletku treba da uramite i okačite na zidove vaših soba.

Deca prirodno vole likovno da se izraze i koliko god možda ne mogu da se izraze rečima jer nemaju dovoljan fond reči, likovni izraz je mesto gde mogu mnogo toga da „ispričaju“.

Budite mudar roditelj koji će svakodnevno podsticati likovno izražavanje svoje dece. Videćete vremenom, mnogo dobrobiti tih aktivnosti i nikako nemojte misliti da neko dete za to nije talentovano. Svako dete je slikar i umetnik, kao i svaki čovek u potencijalu. Možda samo niko u vašem odrastanju nije radio na razvoju istih. Roditeljstvo vam daje iznova tu mogućnost, iskoristite je.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: