Da li se oslanjate na mobilne aplikacije

Danas na telefonu možete posegnuti za različitim mobilnim aplikacijama koje će vam olakšati život, a neke će vas možda dovesti i u zabludu. Budite obazrivi zato prilikom korišćenja istih.

Ima pregršt aplikacija koje su edukativnog sadržaja, pa tako u šetnji sa decom možete prepoznati drvo, biljku ili neki insekt na koji naiđete. Time ćete svakako proširiti svoje znanje i pomoći deci da razumeju kako aplilkacije mogu biti koristan alat za učenje.

Isto je kada je u pitanju učenje stranih jezika, što je veoma korisno kada putujete na godišnji odmor u inostranstvo. Mnogo lako ćete se sporazumeti, šta god da vam treba.

O aplikacijama koje su zabavne i od likova na vašim fotografijama prave različiti komične likove, ne vredi govoriti ni za ni protiv. Oni ljudi kojima je to zabavno, svakako će ih koristiti. To naravno najviše koriste tinejdžeri i nekako je njihovim godinama to i primereno.

Tu su zatim aplikacije koje će vam pomoći da kupite različite stvari, garderobu, obuću, igračke, ali i karte za voz ili za avion. Mape i navigacija su postale sastavni deo kretanja svih nas, ma gde god išli, za čas ćemo pronaći kranju destinaciju i videti koliko nam vremena do iste treba i da li ima gužve na putu. Više nego korisni alati.

Zatim tu su aplikacije koje ocenjuju restorane u koje želite da idete, da li su bučni, da li su za malu decu, da li su dozvoljeni kućni ljubimci. Nekako su neosetno aplikacije postale sastavni deo našeg života. U njima je spakovana naša omiljena muzika, filmovi, recenzije, knjige i mnogoštošta.

Na kraju rezime bi bio da su nam od velike pomoći, ali možda nam u nečemu i odmažu. Odmažu kada je u pitanju naš rezon, naše „mozgovanje“ i naše vijuge. Da li će nas toliki pomoćni alati unaprediti ili unazaditi, zavisi pre svega od razvijenosti naše kritičke svesti i razumevanja kako su aplikacije nastale, ko ih je pravio i po kojim kriterijumima. Postoje u pojedinim aplikacijama ocene proizvoda koje su svakako rađene prema nekim društveno prihvatljivim kriterijumima. Međutim, svaki čovek može da pogreši, pa i društveni pogledi na pojedine stvari se menjaju iz dana u dan. Zato nikada ne uzimajte sve zdravo za gotovo, uvek ostavite sebi prostora da dodatno nešto proverite i donesete krajnji zaključak.

Kao i sa svim što je novo, budite obazrivi i dajte neko razumno vreme sebi da u nešto steknete poverenje i do određene mere. Trudite se da na isti način i vašu decu uputite u aplikacije. Učite ih da se uvek oslanjaju pre svega na sebe i da budu obazrivi prema različitim ponudama na internetu i na telefonu. Ovo se naravno odnosi na veću decu, koja su u korišćenju istih već ispred vas i već znaju mnogo više o šarenolikoj ponudi aplikacija. Razgovarajte i nadgledajte šta rade i na koji način koriste. To je jedini način da zajedno plovite ovim „naprednim tehnološkim vremenima“.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: