Kako i zašto su se nekada farbala jaja – I deo

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, mnoge mame će zajedno sa decom ili same farbati jaja. Tradicija ukrašavanja jaja potiče iz predhrišćanskog doba i praktikovala se tokom cele godine u različitim prilikama i sa raznim namenama.

Ukrašavanje se zvalo „pisanje“, pa se tako i ukrašeno, iscrtano jaje zvalo i još uvek zove u nekim krajevima naše zemlje „pisanka“.

U većini mitova različitih naroda postoji priča kako je svet nastao iz jajeta, gde je donji deo jajeta zemlja, gornji deo nebo, a žumance predstavlja Sunce. Zato jaje od davnina predstavlja nov život i obnavljanje života. Kada su običaj preuzeli u hrišćanstvu, upravo su ga za to i vezali – vaskrsenje Isusa.

Priču o tome kako su nekada žene pisale jaja, možete vašoj deci ispričati kao svojevrsnu bajku jer gotovo da ima sve elemente iste. Žena bi pre ukrašavanja jaja, trebala da ode po vodu u kojoj će jaja kuvati. Vodu bi uzimala sa sedam izvora ili sa ušća tri potoka.

Zatim bi pažljivo prilikom pisanja svakog jaja razmišlja o tome kome je jaje namenjeno želeći mu sreću, boljitak i napredak. Deci bi se na jaje islikavalo sunce, verujući da će tako dete imati lak i bezbrižan život pun svetlosti. Devojčice bi dobijale jaja sa pupoljcima cveća koje je tim simbolom upućivalo na želju da se njihova lepota rascveta. Dečaci su dobijali jaja sa simbolima snage, obično je to hrastov list ili crtež borove grančice. Vojnici su nosili jaja u borbe, kako bi ih štitilo.

Većina ovih jaja pisana je u proleće i u pozadini je bila crvena boja, kao boja koja će pomoći suncu da ojača i da bude bolja žetva te godine. Pisanke su se čuvale godinu dana, do narednog proleća. Crvena boja dobijala se od korena biljke „borač“.

Dve tehnike bile su primarne u to vreme iscrtavanja jaja. Batik i pisanje biljkama. Tehnika batik podrazumevala je šaranje voskom po jaju, koje se kasnije potapa u određenu boju, naknadno se sa jaja skida vosak i ostaje šara voskom naslikana. U našem narodu tehnika pisanja biljkama još uvek je zadržana. Određene biljke su se priljubljivale oko jajeta i ono se nakon toga bojilo uranjanjem u boju. Skidanjem biljaka, ostao bi samo otisak lista određene biljke. Ako biste nekome želeli zdravlje birali biste list zdravca, a za sreću list deteline.

U sledećem delu teksta sledi priča o hrišćanskim običajima vezanim za „pisanje“ – farbanje jaja. Nadamo se da će vas ovakve priče inspirisati da neke od starih običaja primenite u ovogodišnjem „pisanju“ jaja i da ćete upravo pobrojanim simbolima poneka ukrasiti.

Verujemo da će vaša deca učestvovati u samom šaranju jaja, jer to je za njih uvek velika radost i veselje. Dozvolite im da se oni sami izraze i oslikaju ih na način koji požele.

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: