Zašto je važno da deca bajke dočaravaju

Iako živimo u digitialnom svetu, verujemo da mnogi od vas još uvek čitaju deci knjige. Ukoliko pri tom birate bajke, vodeći računa da su deca uzrasta preko četiri godine, vi ćete obogatiti dečiji svet neprocenjivim blagom. Mnogi se slažu da ni jedno detinjstvo ne bi trebalo biti lišeno bajki.

Velika je razlika da li bajke čitate ili ih gledate kao film ili crtani film. Kada bajke čitate ili pričate, deci dajete mogućnost da zamišljaju likove, da zamišljaju ambijent koji im opisujete, atmosferu, boje, mirise. Kada deca bajke slušaju, ona ih dočaravaju. I upravo to dočaravanje je neverovatno važno za njihov razvoj i razumevanje života.

Kada bajku gledaju, onda njihova mašta nije toliko aktivna i onda nemaju šta da dočaravaju. Naš jezik nam štošta poručuje kroz reči, pa je tako i reč „dočaravanje“ tako bogata sadržjam i sama po sebi sve govori. Ona bukvalno govori da su deca mali čarobnjaci koji imaju moći da se bave različitim čarolijama. Čarolija je njihov doživljaj bajki, šta sve čuju, doživljavaju i osećaju dok iz slušaju.

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog toga što mnoge bajke sadrže elemente nasilja i surovosti. Važno je da deca kroz te delove (scene) prolaze u okrilju sigurnosti, pored roditelja koji su njihovo polje „bezbednosti“. Upravo ti elementi decu pripremaju za život u kome na žalost još uvek ima ratova i nasilja.

A šta je sve ono dobro što iz bajki deca uče?

Uče da je sve moguće, da je čovek veliki kreator svog života, da dobro uvek pobeđuje zlo, uče da razlikuju dobro i zlo, uče da budu neustrašivi, da istina pobeđuje, da je strpljenje neophodno, ali i mudrost i znanje…Uče da je svet prepun vidljivih i nevidljivih pojava, da postoje zmajevi, vile, patuljci i još mnoga bića koja svakodnevno ne vidimo, a čine ovaj naš svet odvajkada bogatim i ispunjenim. Deca uče da mogu da imaju i nevidljive prijatelje koji će im pomoći kada im je teško, da je hrabrost i neustrašivost uvek nagrađena dobrim ishodom. Deca uče da u svetu bajki mogu da žive i kada porastu, te da čuvaju tog Petra Pana u sebi i da ga nikada ne zaborave.

Poverite se deci i otkrijte koji je vaš omiljeni lik iz bajki i zašto ste baš taj odabrali. Tako će i oni imati priliku da otkriju koji je lik njima najsličniji i najbliskiji. Za mudru mamu, ovaj lik će mnogo toga reći njima o njihovoj deci.

Nadamo se da smo ovim kratkim navodima uspeli da vas inspirišemo da krenete u čitanje bajki, ako još uvek niste. Neka to bude mali čarobni ritual u kome ćete zajedno dočaravati sve ono o čemu bajke govore.

p.s. Bajke su jednako zanimljivo štivo i za odrasle. Mudri ljudi kažu da je svaka bajka u stvari priča o jednom čoveku. Pa tako npr. Snežana i sedam patuljaka može biti bilo ko od nas. U svakom od nas čuči dobra Snežana i njen princ, ali i ponešto loše imamo poput neke veštice koja nas ponekad zaskoči. Svako od nas ima u sebi ponekad Ljutka, Pospanka, Lenjivca itd. Prepoznajmo u bajkama priče o nama samima, biće to uzbudljivo istraživanje, zar ne?

N.V., redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: