Da li se mama i tata dovoljno razumeju

Živimo u vremenima koje bismo mogli nazvati komfornim, bez obzira na promene i opasnosti koje su trenutno aktuelne. Komfornim u odnosu na vremena u kojima su živeli naši preci i na prvom mestu razmišljali o egzistenciji, gde je pored hrane bila potraga za obezbeđivanjem toplog ognjišta.

Živimo u vremenima kada žene i muškarci provode mnogo više vremena zajedno, nego što je to bio slučaj u daljoj i bližoj prošlosti. Muškarci nisu tamo negde na nekom „ratištu“ i žene nisu same u podizanju dece i vođenju domaćinstva. Do pre sto godina i godinama unazad muškarci i žene su mnogo manje vremena provodili zajedno.

Imamo vremena da uvidimo različitosti u našoj prirodi, imamo vremena da se bavimo sobom i dublje analiziramo svoje postupke, misli i osećanja. Imamo vremena da se bavimo i problemima u komunikaciji i razumevanju jedni drugih. Ukoliko se svime time pozabavimo pronaćićemo načine da se bolje razumemo. Odnos između mame i tate, njihovo međusobno razumevanje i poštovanje osnovna je „hrana“ za odrastanje dece.

Pokušaćemo da nabrojimo par prirodnih razlika koje nas krase.

  1. Mame su često u razgovoru indirektne, dok su tate mnogo direktnije. U prevodu, mame često očekuju da tate znaju šta one misle, dok tate ne razumeju kako bi mogli da nam čitaju misli. Imate mnogo takvih životnih primera skoro svakog dana. Npr. zamolite supruga da kupi pavlaku sa zelenim poklopcem i on se vrati iz prodavnice bez pavlake, jer nije bilo nigde pavlake sa zelenim poklopcem. Naravno da su mobilni telefoni pomoć, pa će svaki vispreniji tata pozvati da pita šta da radi. Svaka vaša drugarica koju biste isto zamolili bi donela tu istu pavlaku kući, bez obzira na boju poklopca.
  2. Mame i njihovi hormoni svakog meseca su pod uticajem mesečnog ciklusa. Tako svaka žena svakog meseca u rasponu od 28 do 30-tak dana ima različito ponašanje i različita osećanja. To je tatama često čudno i neshvatljivo. Kao da svakog dana opšte sa nekom drugom ženom. Možda nije naodmet pomenuti da su mame u prvom delu ciklusa ekstravertne, više se ispoljavaju, veće su pričalice. Nakon dana ovulacije u drugom delu mesečnog ciklusa mame će biti više povučene u sebe, dok će u danima pred sam ciklus za tate biti najpametnije da idu na „pecanje“. Šalimo se naravno, tih dana iz mama izlazi ono što se nakupilo u prethodnom mesecu. Brite, tuge, ali i radosti. Nije sve baš tako „crno“.
  3. Tatini glavni hormon testasteron nema ni upola takve amplitude kao što to imaju estrogen i progesteron kod mama. Stoga je njihovo ponašanje mnogo predvidljivije i oni uvek na akciju imaju reakciju. Videćete da ćete tako lako naučiti da razumete mušku prirodu i prihvatiti da se od vaše razlikuje. Muškarci kada imaju cilj idu direktno ka njemu i ispunjavaju ga. Priroda žena je potpuno drugačija.
  4. Ovaj svet je lepši i bogatiji za sve naše različitosti. Naš zadatak je da ih na vreme uočimo i da pokušamo da ih prihvatimo od srca, sa mnogo razumevanja i tolerancije.

Najgore što može da se desi mami i tati, to je da pomisle da sve znaju o onom drugom i da ga čitaju kao knjigu. Upravo otvoren pristup, sa prirodnom radoznalošću za drugog držaće uvek otvorena vrata svakom razgovoru, boljem razumevanju i produbljivanju bliskosti. Vremenom živeći zajedno uvidimo da je ćutanje jednako moćno kao i razgovor. Često čitamo iz pogleda onog drugog kako se on oseća i možemo da osetimo iz govora tela, da li je vreme ili nije za razgovor. Važno je da svakom razgovoru prethodi obostrana saglasnost za isti.

Ovo je samo kratak osvrt na neke razlike između mama i tata, odnosno žena i muškaraca. Ostale pronađite sami.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: