Novogodišnje čarolije u vašoj porodici

Novogodišnji praznici menjaju dinamiku života svake porodice. Deca se istim najviše raduju. A da li su glavni razlog te radosti novogodišnji paketići, izobilje na na našim trpezama, susret sa Deda Mrazom ili nešto treće, ustanovite kroz posmatranje i razgovor sa vašim najmilijima.

Kažu da su novogodišnji praznici često stresni i razlog razmirica, velike napetosti i možda prevelikih očekivanja od sebe samih i od drugih. Pokušavamo da sve bude savršeno, savršena jelka, savršeno ukrašen dom, savršena hrana, savršena garderoba, frizura i nokti, savršena deca, savršeni pokloni za decu….I tako unedogled…Ako zastanete i razmislite, shvatićete da ništa u svetu nije savršeno i nije potrebno da bude. Dovoljno je da bude dobro i lako.

Današnji život je igra između onog što se dešava u svetu i onoga kako živimo mi lično i naša porodica. Koliko god bilo problema oko nas, toliko je porodica naš mikrosvet i naša sigurna luka od svih nedaća. Zato budite opušteni i učinite samo onoliko koliko vam nije opterećenja da novogodišnje praznike provedete u miru, zdravlju i veselju sa vašim najdražima.

Svakako ćete udesiti susret sa Deda Mrazom, na ovaj ili onaj način. Neko će ispričati priču o njegovom dolasku tokom noći dok deca spavaju i ostaviće keks i mleko za Deda Mraza na tanjiriću. Neko će „poručiti“ i organizovati dolazak Deda Mraza u kuću, a neko će prošetati sa svojim detetom gradom koji je ukrašen i sresti Deda Mraza uživo. Bajka o Deda Mrazu postala je tradicija koja se vezuje za doček Nove godine i uveseljava mališane širom sveta zbog igračaka koje im donosi.

Novogodišnji paketići za vaše dete ili decu neka prate njihove želje u meri koja je vama finansijski moguća i lagodna. Svakako nije pametno da činite ništa preko svojih mogućnosti, a danas je veliki izbor igračaka u rasponu cena za svaki džep. Imajte na umu da se deca nikada neće obradovati garderobi ili nekoj po vašim merilima važnoj stvari, kao što će se obradovati igrački. Igračke i igra su nasušna potreba svakog deteta.

Ni sa hranom nije potrebno da preterujete. Spremite onoliko koliko ćete pojesti i možda samo malo više zbog gostiju koji će vas posećivati u prazničnim danima. U našem narodu skloni smo preterivanju, ali svakako da preterivanje sa hranom nije zdravo ni za vaš novčanik, ali ni za vaš stomak. Potrudite se da na trpezi bude dovoljno voća i povrća koje možete aranžirati na neki poseban i zanimljiv način.

I na kraju novogodišnjim praznicima čaroliju daće vaše raspoloženje i duh koji gajite unutar vašeg doma. Deca su čarobna sama po sebi, a vi pronađite to isto dete u sebi i verujte uvek u bolje sutra i bolju Novu godinu pred nama.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: