Igračke za bebe u prvim mesecima

Ukoliko ovu Novu godinu dočekujete sa bebom uzrasta do šest meseci ovaj tekst vam može biti koristan prilikom odabira igračke za vaše dete.

U rаzvoju detetа igrа je izvor zаdovoljstvа i osnovni podsticаj rаzvojа. Rani oblici igre koji su dominantni u prvih godinu i po dana dečjeg života odgovaraju senzo-motornoj fazi razvoja inteligencije po Pijažeu, a upotrebljavaju se još i termini senzo-motorna igra, funkcionalna igra ili senzorne i motoričke igre.

Ruski autori senzo-motorne, funkcionalne igre ne priznaju za igre, već za orijentaciono-istraživačke aktivnosti malog deteta, dok Pijaže i drugi psiholozi i pedagozi koji ga slede, govore o igri od najmlađeg odojačkog uzrasta. Postavlja se pitanje treba li prve manipulativne radnje s predmetima nazivati igrom?

Može se reći da je preteran stav ruskih autora po kome rane oblike igre ne treba priznati za igru, kao što je teško odbraniti stav da su prva kretanja bebe, kada se „igra“ ručicama i njene reakcije na čulne nadražaje, dečja igra. Pogotovo ne u refleksnoj fazi, kada hvata svaki predmet koji joj dotakne šake. Takođe, ni nešto kasnije, kada sa četiri meseca počinje da udružuje vizuelno opažanje i pokrete prstiju.

Najbolji izbor prve igračke za vašu bebu je zvečka u obliku manjeg i tanjeg „đevreka“. U prvim mesecima beba može otvoriti šaku tek toliko da pravilno uhvati upravo takav oblik. Poželjno je da ta zvečka bude od tvrđeg materijala, kako bi dete lakše ovladalo koordinacijom svojih ruku. Ukoliko se kroz neartikulisan pokret beba blago „udari“, obično u svoju glavicu ili suprotno u nogicu, brže će naučiti da taj pokret kultiviše, nego ukoliko je u pitanju mekana zvečka istog oblika. Danas većina proizvođača prvih igračaka ipak pravi igračke od mekanih materijala sa stanovišta sigurnosti i zaštite bebe od povrede.

Druga igračka za najmlađe može biti mekana lopta srednje veličine, kako bi beba držeći je ispred lica ispravljala svoje šake i prstiće. Poznato je da se bebe rađaju sa šakama stisnutim u pesnice i da ih polako otvaraju upravo u prvim mesecima. Lopta će stimulisati to otvaranje bebine šake. Za istu svrhu može poslužiti i srednje naduvan balon.

Zatim su tu igračke koje se navijaju i kreću, što odlično stimuliše bebin boravak na stomaku i učenje kretanja u toj pozi, što je preteča puzanja. Ovakav položaj jača vratne i leđne bebine mišiće. I naravno za sve gore pobrojano, za učenje grubog bebinog kretanja, okretanja, „gmilenja“ i puzanja, potrebno je da beba bude na stabilnoj i tvrdoj podlozi, preporuka je da to bude pod. Idealna prostirka – koja je ujedno i igračka je bebi gimnastika.

Naravno da je važno od kakve plastike ili pliša je izrađena prva zvečka za vašu bebu, jer ona istražuje ustima i gotovo u tom periodu sve završi upravo tamo. Stoga se dobro raspitajte i o kvalitetu i postojanosti boja, kao i kvalitetu samog materijala. U tom najmanjem uzrastu nije važno da vaše dete ima puno igračaka, već manji broj korisnih i kvalitetnih.

I ne zaboravite da ste vi „omiljena igračka“ vaše bebe. Ona će voleti da se igra dodirujući vaše lice, kosu, slušajući vaš glas i posmatrajući vaš osmeh i toplinu u očima. Beba jako brzo uči iz izraza lica roditelja da li je dobrodošla i voljena. Ukoliko ponekad zaboravite da obratite pažnju na vašu bebu, budite sigurni da je ona toga svesna i da vas željno očekuje.

Zato je dobar roditelj onaj koji je prisutan u odrastanju svog deteta od prvog dana, a ne onaj koji tehnički sve „odradi“ oko svoje bebe. Idealno je ako sve postignete, ali uvek je važnije da ste emotivno prisutni, od tehnikalija kao što je presvlačenje bebe u određeno vreme. Budite svesni da nikada nećete sve postići i da je namirenje bebe vašom pažnjom najbolje ulaganje u njegove kasnije sigurne odnose koje će uspostavljati sa ljudima oko sebe.

I na kraju, rasporedite i isplanirajte budžet za kupovinu igračaka na vreme za narednih deset – dvanaest godina. Danas su igračke neodoljive odraslima često više nego deci. Pametno je prištedeti i kad god ste u prilici ponuditi detetu nešto od ambalaže, kartona, plastike. To će biti materijali jednako privlačni za zanimaciju i igru. Reciklirajte i pravite igračke za vaše dete.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Skip Hop, Tiny Love

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: