Maske, veštice i ostalo

Maskenbali i karnevali oduvek su uveseljavali decu i odrasle. Ovih dana, a povodom Noći veštica, širom sveta pravile su se različite maske. Ukoliko vaše dete ide u vrtić i vi ste sigurno učestvovali u kreiranju i izradi maski. Pametno je ove godine preskočiti mnoga okupljanja i druženja, no to nije razlog da sa vašom decom ne napravite kućni mali maskenbal ovom ili nekom drugom prilikom.

Tema Noći veštica su likovi kojih se ljudi uobičajeno plaše, pa se tako prave maske veštica, raznih neobičnih i zastrašujućih bića. Koliko god ova tema bila u skladu sa našom tradicijom ili ne, treba razumeti da se danas dosta toga prepliće i menja pod uticajem informacija koje su putem interneta svima dostupne. Pa se tako i moda slavljenja pojedinih datuma raširila širom sveta.

Kada se igramo strahom, strah nekako postaje „manji“. Zato nije naodmet poigrati se i sa ovakvim maskama u nekom vašom kućnom ambijentu, zabave radi i igre radi. Deca mnogo vole priče. A deca vole i kada u pričama postoji nešto „strašno“. To „strašno“ postoji upravo da bi se vaše dete suočilo sa emocijom straha. Zato je dobro da za početak izaberete neku omiljenu priču vaših mališana. Nakon toga razgovarajte koji strašni lik bi voleli u toj priči da budu. Zatim pređite u sledeći korak, sigurno i najzanimljiviji – kreiranje i stvaranje maske. Zajedno dođite do rešenja od čega sve masku možete da napravite. Pokušajte da izbegnete kupovinu bilo čega.

U svakoj kući postoje stare stvari, garderoba koja se retko nosi ili su je deca prerasla. Postoje razni šeširi i kape, marame itd. Skupite na gomilu sve što imate, uključujući i različit plastičan nakit, razne perlice, konce i konopce, čarape i rukavice. Možda će vam biti potreban lepak za različite materijale, ali ostalo ostavite mašti na volju. Čak i sa običnim kuhinjskim krpama može da se izvede maska neke „veštice“ uz dodatak metle naravno.

Takva vrsta kreativnosti podstiče decu na neočekivana rešenja, do kojih se dolazi različitim isprobavanjem. Ako imate pocepanih elastičnih čarapa, dovoljno je iseći prostor za nosić i oči i eto nekog noćnog „duha“ koji može da vas pojuri.

Sve čarobne radionice „velikih kreativnih majstora“ ispuniće se smehom i zabavom za nezaborav. Posle toga nebitno je da li ćete nešto proslavljati ili ne. Važno je znati da od kako je veka i čoveka, on je voleo maske. Poigrajte se…

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: