Prvi dan škole – srećno svima

Škola je oduvek bila povezana sa detinjstvom. Čuven je stih Branka Radičevića „od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba“. Mnogo uzbuđenja i žamora jutros je u školskim zgradama. I one su ponovo oživele za svoje posetioce, otvorile su širom vrata svih učionica i kabineta i željno očekuju da se deca u njima smeste.

Danas su neki prvaci prvi put seli u školske klupe i neke su mame ovlaš, da niko ne vidi obrisale suze. A prvaci, mali radoznalci širom otvorenih očiju i ušiju upoznaće svoje učitelje i nove drugare.

Svi oni koji nisu prvaci, raduju se susretu sa drugarima i pričama o tome kako je ko proveo letnji raspust. Biće tu mnogo novih simpatija i novih zaljubljivanja u neke kikice ili u neki plavi čuperak. Škola ima svoje tajne u hodnicima kroz koje deca trčkaraju, a ponekad i jurcaju tako da ih je teško stići.

Prvi dani u školi su lagani i rasterećeni ocenjivanja, propitivanja i testiranja. Kada nema mnogo očekivanja, tada je sve jednostavnije i lakše. Mame i tate će očekivati da čuju kako je bilo, a deca će odgovoriti „lepo“. Teško je prepričati gomilu utisaka koje će sakupiti danas u svoje školske torbe i rančeve. Prihvatite taj odgovor i sačekajte. Videćete kako se tokom dana do večeri otvaraju i pričaju malo po malo šta su sve doživeli. Možda ćete najviše detalja saznati pred spavanje, kada odolevaju da utonu u san i kada im sve te slike i utisci „iskoče“. Ako pažljivo slušate i pratite vaše dete sve ćete saznati i čuti.

I na kraju mali savet, ne pitajte vaše dete „Kako je bilo u školi danas?“ , pitajte ih „Kako si se se osećao danas u školi?“

To je ta mala razlika koja će vašem detetu potvrditi da vam je na prvom mestu upravo njegov doživljaj i njegovo osećanje.

Srećan polazak u školu malim i velikim školarcima, kao i svim roditeljima. Neka ovo bude još jedna godina obojena novim spoznajama i znanjima.

Autor Nataša Vukićević, redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: