Povratak u vrtić i školu

Leto polako prolazi, iako kalendarski će proći tek u drugoj polovini septembra. Povratak u vrtić i školu je uslovljen završetkom školskog letnjeg raspusta. U odnosu na taj raspust mnogi roditelji usklađuju svoje godišnje odmore i vraćaju se na vreme kako bi za svoje mališane obezbedili sve što je potrebno za novu „radnu“ godinu .

Nije jednostavno iz letnje bezbrižnosti uploviti u obaveze, posebno deci. Igra je njihov osnov postojanja i kad god ih od igre vraćamo u obaveze postoji otpor. To će biti naglašeno kod dece koja su putovala van mesta stanovanja, da li na planinu, selo ili more, o prirodi je reč. Nakon dodira sa prirodom teže je privići se na gradski ambijent i ograničenja u kretanju, koja se po prirodi stvari deci nameću.

Ponovo treba uključiti pažnju na saobraćaj, prelaženje ulica, buku i sve ostale „vrline“ grada. Neka deca će se radovati ponovnom susretu sa drugarima, ali će mnogi tugovati za morem, prirodom i slobodom od obaveza i ranog ustajanja.

Budite nežni sa vašom decom u tom prelaznom periodu privikavanja na već poznato. Učinite njihov život manje rutinom, tako što ćete i za vreme „radne godine“ organizovati iznenađenja i izlete na dnevnom nivou. Deca su po prirodi razigrana i vole kretanje. Neka najveći deo dana budu napolju kada su kod kuće, sa vama ili sa drugarima. To je njihova nasušna potreba. Deca koja se dovoljno motorički kreću i igraju, bolji su đaci i lakše uče. Sve je povezano, pa čim krenu domaći zadaci i obaveze, a vi oslušnite svoje dete i možda baš usred nekog učenja koje ide teže, napravite pauzu, istrčite jedan krug oko zgrade ili odigrajte neku igru sa loptom. Videćete da će posle takvih aktivnosti, svako učenje biti lakše.

Što se tiče neophodnih kupovina za početak nove „radne godine“, ne očajavajte. Nije potrebno da sve kupite na početku i nije baš neophodno da mališani imaju baš sve prvog dana. Znate iz iskustva da učitelji i vaspitači tek naknadno izađu sa svojim zahtevima, pa sačekajte da ih čujete.

I „radna godina“ ima svoje radosti, jer život je satkan od istih. Čak je i koren reči radost ustvari reč rad. Kada radimo, stvaramo, a stvaranje usrećuje čoveka. Isto je i sa decom. Oni će polako ovladati novim znanjima i veštinama i biti iz godine u godinu sve veći stvaraoci nekih novih i nadamo se bolje uređenih svetova.

Autor Nataša Vukićević, redakcija Mamino ćoše
Fotografija Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: