Kako preživeti dugo toplo leto sa malom decom

Spakujte se pametno i ekonomično

Visoke temperature su postale svakodnevica ovog leta. Posle kišovitog i prohladnog proleća, zapahnula nas je letnja vrelina. Ukoliko živite u urbanim sredinama sa mnogo asfalta svakako ćete vaše izlaske sa decom prilagoditi ranim jutarnjim i večernjim satima, kada sunce mine.

Srbija ima prelepe šume, brda i planine, mnogo potoka, rečica i jezera, pa je pametno da u slobodne dane i vikendima sa decom obiđete upravo neka od tih mesta. Kada krećete u prirodu opremite se dodatnom garderobom za svakog člana porodice, dobrom obućom za neravne terene i dovoljnom količinom hrane i vode. Svaki izvor iskoristite da napunite vaše flašice i balone za vodu, jer je „živa“ voda neprocenjiva. Ako se odlučite za kampovanje sa decom, budite spremni da će noći biti sveže, pa je najbolje da za svakog člana imate vreću za spavanje, pored šatora i ostale kamp opreme. Neophodna su i „prirodna“ sredstva za odbranu od insekata, najbolje eterična ulja lavande ili citrusa. Svakako bez putne apoteke ne treba ići ni na put ni na izlet sa malom decom.

Upoznajući prirodu, udisaćete uvek svež vazduh, možete ubrati neke biljke ( preporuka ujutro i prepodne) za čajeve kojima ćete se ponositi jer ste ih sami brali i sušili, upoznaćete decu sa različitim insektima u prirodi, različitim biljkama i cvetovima, raznolikom porodicom drveća, a možda i nekom vrstom pečuraka. Šetajući šumom uvek im možete pričati priče o šumskim vilama i patuljcima koje ne vidimo, ali koji nas prate i čuvaju na svakom koraku. Možete ih naučiti pesmicama posvećenim prirodi poput čuvene “ Ala je lep ovaj svet, onde potok, tamo cvet…“ Jove Jovanovića Zmaja. Deca su vrlo senzibilna i osetiće lekovitu moć prirode. Podučite ih da kada dođemo u prirodu, ako ptice ne prestanu da pevaju znači da smo dobrodošli i obrnuto.

More je svakako rezervisano za godišnji odmor. Za duža putovanja potrebne se i malo veće pripreme. Budite opušteni i naučite da pakujete što manje garderobe, jer leti je sve lako preprati i osušiti. Potrebne su vam svima papuče za plažu, šeširići i kačketi, peškiri, kupaći i sredstva za zaštitu od sunca. Sve ostalo može i ne mora. Putna apoteka je obavezna. Razni dušeci, gume i mišići za naduvanje mogu se kupiti i u samom mestu letovanja, pa često nije neophodno da ih kupujete pre toga. Trudite se da cela porodica jede laganiju hranu, sa mnogo više povrća i voća. Obezbedite senovita mesta na plaži, najbolje od drveća, ali i suncobran je često neophodan deo plažne galanterije. Izbegavajte boravak na suncu između 11 i 16 časova, a svo ostalo vreme uživajte u plivanju i sunčanju. Svako putovanje na more sa decom je nezaboravna avantura, koju ćete svakako zabeležiti velikim brojem fotografija i video zapisa.

p.s. Nikada ne insistirajte da malu decu uvodite u vodu protiv njihove volje. Često smo svedoci scena gde roditelj insistira da dete bude u vodi uprkos njegovog plača. To nije način da dete zavoli vodu, naprotiv. Pustite ga da njegovo druženje sa morem bude spontano i kroz igru nešto što želi i u čemu će da uživa.

Nataša Vukićević, redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: