Očinska figura u današnjem svetu

Godinama pišem tekstove i knjige o svom iskustvu koje imam kao otac. Očinstvo je srž mog identiteta. Moj odnos sa decom ne samo da definiše moju karijeru, već oblikuje i moj osećaj vrednosti. Prvo i najvažnije je da sebe doživljavam kao očinsku figuru.

Ali dok sam putovao svetom, predavao i učio o roditeljstvu, shvatio sam da trenutna koncepcija identiteta očinstva ne pruža muškarcima pozitivne modele. Razgovor o moći, ugnjetavanju i presecanju situacija postao je uobičajen. A očevi se se koprcaju u spoju današnjih okolnosti. Ne znaju kako da se zamisle bez privilegaija i prava patrijarhata.

Stare navike hitno treba preispitati na nov način. Zato sam napisao knjigu „Otac – figura“. To je pribor za prvu pomoć za očeve koji se osećaju ranjeno dok pokušavaju da pomire svoja očekivanja o roditeljstvu i svoj identitet zrelih muškaraca sa kulturom koja aktivno odbacuje svoje stare patrijarhalne sklonosti.


Ova knjiga je za vas ako

  • Osećate da ste paralizovani sukobeljenim porukama o rodnoj osetljivosti i očinstvu, Plašite se da delite svoja mišljenja, jer se brinete da ćete reći pogrešnu stvar. Uključivanje feminizma daje svoju priču o dobrom ocu. Dobar otac nesumnjivo “izdaje” feminizam.
  • Znate da mora postojati način da se rodi otac koji je manje dominantan i manje narcisoidan. Ali ti si zaglavljen. Tražite drugačiju vrstu roditeljskog identiteta koja ne samo da je bolje usklađena sa trenutnim kulturnim etosom, već više odgovara vašim težnjama i očekivanjima u zrelom odraslom dobu.

Spreman si za ozbiljnu promenu i putovanje tokom transformacije.
Ažurirajte svoje razumevanje očinstva i pomirite se sa progresivnijom perspektivom svog roda. Prihvati radost očinstva dok se krećeš ka slici muževnosti za savremeni svet.

Jordan Shapiro
priredila Nataša Vukićević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: