Pokažite deci da ih shvatate ozbiljno

Dakle, želite da budete bolji roditelj?

Da odgajate pametnu decu sa izgrađenim sistemima vrednostima i posvećenih socijalnoj pravdi?

Ako razmišljate da dobre ocene i profesionalni uspeh samo ogrebu površinu onoga što želite za svoju decu, na istoj smo strani.

Ovo su moje najpopularnije strategije za pametnije roditeljstvo:

Nered u umovima vaše dece Nikad nisu premladi za kritičko razmišljanje. Pokušajte da ih odvedete na primer do odeljenja za igračke neke velike prodavnice igračaka . Pitajte ih zašto postoje ružičasti i plavi prolazi. Neće moći da odgovore, jer deliti igru deteta prema polu i nema mnogo smisla. Mnogi roditelji žele da zaštite svoju decu od toga da moraju da priznaju ovakve i slične vrste institucionalizovanih nejednakosti. Ali, naivnost neće sačuvati čistotu. To samo normalizuje da ono što je problematično ne menja status. A sve takve stvari prave dugoročno psihološki teret vašem detetu.

Preusmerite fokus na kolektiv Kultura individualnog postignuća podstiče nas da roditeljske napore koncentrišemo na razvoj SVOG deteta, njegova postignuća i ispunjenje. Ali takođe znamo da će deca vremenom prerasti u odrasle osobe koje učestvuju u zajednicama. To roditeljstvo čini zaista odgovornim; dugujemo svim ostalim članovima ljudske civilizacije da gaje ljubazne, brižne, promišljene pojedince spremne da učestvuju u zajednicama.

Sukobite se se za trpezom Mnogi roditelji pokušavaju da demonstriraju poštovanje prema svojoj deci prekomernim hvaljenjem: “Sjajna ideja”… “Tako si pametan” … “Volim kako si ovo rekao”. Odrasli pogrešno zamišljaju da neprestano izražavanje pohvala pomaže u izgradnji samopouzdanja. Ali površno laskanje vrlo malo podstiče kritičku svest. Umesto toga, morate da se bavite njima kao intelektualnim subjektima. Vodite stvarne debate sa svojom decom, podstaknite ih da potkrepe svoje argumente, osporite njihove stavove na isti način na koji biste to učinili sa kolegama. Pokažite deci da ih shvatate ozbiljno ponašajući se prema njima dostojanstveno, a ne snishodljivo.

Priredila Nataša Vukićević
Autor Jordan Šapiro
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: