Maj je mesec matematike – M3

Maj mesec matematike M3

Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU ove godine slavi jubilej – desetogodišnjicu najveće nacionalne naučnopopularne manifestacije Maj mesec matematike – M3.

Deseta po redu manifestacija Maj mesec matematike (M3) počinje 10. maja i traje sve do kraja meseca.

Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Naučni klub Beograd, Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, pešačku zonu Knez Mihailove i Matematički institut SANU.

„Tema jubilarnog M3, pod sloganom „Formula umetnosti“ počiva na međusobnoj zavisnosti umetnosti i matematike. Inspiraciju smo našli tokom nedavnog obeležavanja stogodišnjice Ajnštajnove teorije relativnosti, koja je zahtevala novu fiziku i nove matematičke proračune kako bi se prostor i vreme doveli u neraskidivu vezu. Na ovaj način, uvedena je revolucija u umetnosti, koja počinje da odražava novi odnos prostor-vreme u procesu nastanka umetničkog dela“, navodi se u saopštenju Centra za promociju nauke.

Ovoga maja, publika će moći da pogleda interaktivnu izložbu autora dr Andreasa Meta „Matematika i muzika“ , u Matematičkom institutu SANU, u Knez Mihailovoj ulici, kao i autorsku izložbu 11 matematičara svih zemalja sveta „Poetični svetovi matematičkih teorija“, u parku Kalemegdan.

Monografija u izdanju Centra za promociju nauke pružiće posetiocima širu sliku o značaju popularizacije matematike, a promociju knjige „Iza kulise stvaralaštva“ francuskog matematičara dr Sedrik Vilanija i kompozitora Karola Befa, pratiće koncert u Kolarčevoj zadužbini, 22. maja.

Pored glavnog programa, za posetioce su pripremljene otvorene radionice – istraživaćemo, između ostalog, džepove Beogradske tvrđave očima Harija Potera, ali i detektivske zagonetke u duhu romana Agate Kristi. Osim toga, očekuju nas predavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana: saznaćemo da li nam je tesno u 3 dimenzije, o kovidu-19 između matematike i Fejsbuka, umetnosti i matematici… To su neke od teme o kojima ćemo slušati na predavanjima.

Tokom maja, posetioce očekuju i raznovrsni matematički performansi i interaktivni eksponati u Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd, u Kralja Petra 46, kao i obeležavanje Međunarodnog dana žena u matematici, 12. maja.

U okviru manifestacije organizujemo 10 matematičkih šetnji Beogradom, kroz koje se dešava interakcija ljudi, matematike i prostora. Kretanje povezuje tela sa javnim prostorom, pa šetanjem stvaramo matematički ključ za čitanje grada. Šetaćemo po centru grada, po Kalemegdanu, Botaničkoj bašti, Bajfordovoj šumi, ali ćemo poći i u virtuelne šetnje.

Izvor beogradzadecu.com
Više inormacija na m3.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: