Šta se zgodi kad se beba rodi

Bebe su poput malih anđela

Sve je novo i drugačije kada se sa bebom vratite kući. Koliko god da volite supruga, vaša sva pažnja biće usmerena ka bebi. Kako to menja vaš partnerski odnos.

Verovali ste da nikoga ne volite kao svog muža, a onda ste se porodili i shvatili da niste ni znali šta je bezuslovna ljubav. Kako izgleda odnos između mame i tate, kada beba stigne kući, zavisi od mnogo različitih faktora.

  • Pre svega zavisi od toga koliko ste bili bliski, zajedno i povezani pre porođaja. Mnogi parovi se iznenade kada krenu da žive zajedno, jer tek tada stvarno upoznajete nekog. Zato su stabilniji odnosi koji počivaju na dužem zajedničkom životu, koji je prethodio dolasku bebe.
  • Zavisi od toga kako ste prolazili kroz trudnoću i porođaj. Da li je to bila samo vaša ili zajednička „stvar“?
  • Zavisi od toga koliko ste imali traumatičan porođaj? Da li sa porođaja dolazite sa duševnim i telesnim povredama? Ukoliko je odgovor „da“, partneru može biti strano da zamisli kroz šta ste prošli i kakve to posledice ima na vas.
  • Porođaj će se replicirati i na vaš seksualni život u budućnosti. Žene koje su imale dobro iskustvo porođaja, svakako će rado vratiti sve segmente života i obrnuto, žene koje su imale loše iskustvo porođaja, zatvoriće se za nova iskustva na određen način.

Kada sve ovo sagledamo, razumemo koliko smo kompleksna bića i kako nije lako i jednostavno uspostaviti nov ritam života. Budite strpljivi i integrišite sve kroz šta ste prošli. Ispoljavajte svoja osećanja i misli, tako je jednostavnije. Kada razgovarate sa partnerom nikada ne polazite od njega i kakav je on, uvek polazite od sebe i onoga kako se osećate zbog toga i toga.

Samo takva vrsta otvorene komunikacije dovodi do usaglašavanja i razumevanja. Niko nas nije učio da se odnosi grade i da su veoma kompleksni na mnogo načina. U partnerskim odnosima težimo ravnopravnosti i to je ono što ovaj odnos karakteriše. Naravno da su u odnose upletena naša iskustva iz najranijih dana i koliko imamo kapaciteta za sigurna vezivanja, toliko će i naši odnosi biti kvalitetni.

Danas postoje mnogi načini i tehnike da budemo bolje, zato ako se po bilo kom osnovu zaglavite u partnerskom odnosu po dolasku bebe, slobodno zatražite pomoć. Ne postoji ništa bolje što sebi možete pokloniti od rada na sebi. A rezultati tog rada i toga da se u novoj ulozi osećate dobro preduslov su odgovornog roditeljstva.

Autor: Nataša Vukićević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: