Školovanje dece kod kuće

Novo vreme i nova škola

Ovo vreme donelo je mnogo promena u naše živote. Jedna od najvećih promena je način na koji se školuju naša deca.

Bez obzira šta mi o svemu tome mislili, danas je škola postala takva da se više vremena odvija u kući nego u školi. U svetlu tih događaja pitanje glasi da li ste razmišljali o školovanju dece kod kuće i kako to po vama može da izgleda.

Mnogi roditelji su postali „dodatni“ profesori svojoj deci. Da li se uključujete u obrazovanje vaše dece i da li mislite da će mnogo toga propustiti. Možda je ipak najveća šteta koja se događa u socijalnim odnosima, koji su svedeni na minimum, pa se današnja deca mnogo manje druže što je verovatno najveći nedostatak online školovanja. 

Određen broj roditelja u svetu, ali i u našoj zemlji odlučuje se za školovanje svoje dece kod kuće u sopstvenoj režiji. Čak i ako nikada niste razmišljali o takvoj opciji, ona je danas postala i zakonski regulisana opcija u mnogim zemljama, za koju roditelji mogu da se opredele.

Ako o tome razmišljate susrećete se sa ponudom u svetu različitih mogućnosti, od Montesori metoda do različitih testova i kvizova koji će vam biti na raspolaganju na internetu.

Potrebno je imati veću dozu hrabrosti i napustiti sve dosadašnje sisteme školovanja i odlučiti se da budete i roditelj i učitelj svom detetu. Ako pripadate toj grupaciji roditelja evo par praktičnih saveta:

  • proučite nastavne planove i programe klasične škole i uputite se u to šta u kom uzrastu deca treba da savladaju,
  • odredite knjige ( naslove i pisce) kao lektiru za vaše dete,
  • napravite raspored predmeta koje ćete sa detetom izučavati, a lekcije prilagodite kalendaru i procesima koji se odvijaju u prirodi,
  • uvedite što više praktičnih aktivnosti u obrazovanje vašeg deteta, koje će mu biti korisne za život (kuvanje, baštovanstvo, uređenje enterijera, pravljenje različitih korisnih predmeta od recikliranog materijala…)

Bez obzira da li ste u potpunosti prešli na školovanje kod kuće ili ne, ovi predlozi mogu biti korisni i onima čija deca pohađaju redovnu nastavu. Danas svi imamo više vremena da se pozabavimo različitim stvarima, pa tako i školovanjem svoje dece. Slobodno im uobičajene školske aktivnosti dopunite nekim od gore pobrojanih. Otkrijte gde se kriju talenti vaše dece. 

Uvrstite u svakodnevne aktivnosti pevanje, slikanje, sviranje i posmatrajte razvoj vašeg deteta. Današnji telefoni omogućavaju vam da snimite vašu decu, montirate zajedno priloge i prikažete na društvenim mrežama najuspešnije nastupe. Sve to je deo obrazovanja vaše dece i upravo kroz sve te aktivnosti zajedno kreirajte nove sadržaje.

Kućno školovanje može biti prepuno različitih događaja na dnevnom nivou, zoom druženja sa drugom decom i roditeljima. Povežite se i stvarajte zajedno nove sisteme obrazovanja za vaše dete. Ovo je vreme kada mnogi stari sistemi posustaju i rađaju se novi. I svi smo učesnici i svedoci istog.

Autor Nataša Vukićević, redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: