Koliko stvarno imate vremena za vaše dete

Deca su naš podsetnik na prioritete

Biti sa decom, ne znači samo boraviti u istom prostoru. Koliko nas danas ima stvarno vremena za svoje dete i šta to ustvari znači.

Ukoliko stalno pogledavate na telefon u toku dana, ako vam je pažnja podeljena na posao koji radite od kuće, ručak koji kuvate za vašu porodicu, kolilko ste u stanju da stvarno čujete vaše dete kada vam nešto priča? Razmislite da li stvarno provodite vreme sa svojom decom ili ste samo fizički prisutni, dok ih slušate sa pola pažnje.

Da biste stvarno bili sa svojom decom u potpunosti prisutni, odvojite vreme u danu kada isključite mobilni telefon i pažnjom ste prisutni u prostoru sa vašom decom.

Osluškujte o čemu razgovaraju međusobno i kako provode vreme. Kada vam se obrate sa pitanjem ili konstatacijom gledajte ih u oči. Tako će znati i da ih vidite i da ih čujete. Saslušajte pažljivo šta vam govore, pa tek onda odgovorite na pitanje ili situaciju. 

Danas deci upravo to nedostaje. Da roditelj bude prisutan za njih, da ih vidi i da ih čuje. Odnosi se grade na ovim malim stvarima svakog dana. Mnoga deca jednostavno se povuku u svoje svetove videviši da smo mi odrasli tako često nedostupni i neprisutni.

Tehnologija nam je donela mnoge olakšice u život i dostupnost mnogih informacija, međutim ne treba da budemo zavisni od tehnologije. 

Uvedite dane bez telefona u vašu porodicu. Posebno vikendom, kada imate priliku da zajedno odete u prirodu, na izlet. Naučite da budete ovde i sada.  Videćete da će vaše prisustvo biti blagodetno za vašu decu, ali i za vas.

Od dece možete mnogo toga na da naučite, njihove misli su sveže i drugačije, uvek imaju neke zanimljive ideje. Ukoliko vi pažljivo slušate vašu decu, podučavate ih da se slično i oni ponašaju sutra prema drugima.

Zašto je slušati važnije nego pričati? Kada vi govorite, znate sve šta ćete reči, materija vam je poznata jer dolazi iz vas, kada slušate ne znate šta će neko reći, uvek ste otvoreni za nove spoznaje koje mogu doći od drugih.

Primarna potreba svakog deteta  je da bude viđeno i da ga neko čuje. Ovo važi za vašu decu od prvog dana. I beba od deset dana ima primarnu potrebu da bude pored vas, da je vidite i da je čujete. Roditeljstvo je upravo kapacitet odraslih ljudi da budu tu za svoju decu u pravom smislu te reči. 

Deca brzo rastu i nedostajaće vam jednog dana. Zato ih grlite i budite prisutni, kad god ste u njihovoj blizini.

Redakcija Mamino ćoše
Foto: Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: