Šale i smeh, recept za svaki dan

Neodoljivi osmeh koliko god da je zubića

Šta ima lepše od dečijeg osmeha. Čak i kad počnu da im ispadaju mlečni zubići, dečiji osmeh je neodoljiv.

Smisao za humor nije nešto s čim se rađamo, poput plavih očiju ili genetske predispozicije za velika stopala. To je stečeni kvalitet koji može da se razvije kod svakog deteta. Smeh je način povezivanja, smeh je aktivnost koja razvija inteligenciju, doprinosi boljem zdravlju i jača sposobnost da se nosimo sa izazovima.
Deca sa dobro razvijenim smislom za humor su srećnija i optimističnija, imaju više samopoštovanje i lakše se suočavaju s problemima. Smeh ne pomaže deci samo emocionalno, već im služi i za razvijanje socijalne inteligencije.

Istraživanja su pokazala da su deca koja se smeju izložena manjem riziku od depresije, otpornije su na bolesti, fizičke tegobe, bolje podnose stres, ne pate od srčanih tegoba i imaju bolje varenje.

Deca počinju da razvijaju smisao za humor veoma rano, ali to ne znači da će ono što je smešno trogodišnjaku biti smešno tinejdžeru. Bebe zaista ne razumeju humor, ali vole kada se smejete i radujete. Kada pravite smešne grimase, četvoromesečna beba će verovatno osetiti vašu radost, pa će i sama početi da se smeje, dok između devetog  i petnaestog meseca postaju sposobne da shvate da je jako smešno kad mama stavlja pelene ili šerpe na glavu.

Predškolci se uglavnom smeju nečemu što je nemoguće ili neočekivano, kao što su automobil sa kvadratnim točkovima i svinja koja nosi naočare za sunce, ali i jednostavne šale. Nepodudarnost između slika i zvuka, poput konja koji muče ili kokodače, takođe silno zasmejavaju decu ovog uzrasta.

Kod školaraca, budući da se bolje snalaze s rečima, smeh izazivaju odstupanja od onoga što važi za „normalan“ govor, ponašanje, odevanje, ali i polulascivne šale. Za ovaj uzrast tipičan je razvoj suptilnijeg shvatanja humora, uključujući i sposobnost da prepoznaju sarkazam i da se sa lošim stvarima bore smehom.

Za razvijanje humora kod dece nikad nije rano, pa možete da počnete kad vam se prvi put refleksno osmehne. Golicajte ga, „brboćite“ mu ustima po stomaku, kikoćite se što češće i nikad nemojte prestati da ih zasmejavate. Budite spontani, razigrani i svesni toga šta vaše dete može da nasmeje, prepričavajte šale primerene njegovom uzrastu, smejte se glasno, glupirajte se, ako treba…
Neka smeh i humor budu sastavni deo vašeg života i osnova za interakciju, smejte se zajedno.

Da vaše dete ne bi izgubilo osećaj za ono što je pristojno i dozvoljeno, ne ohrabrujete smeh na račun izrugivanja drugima, grubih ili neadekvatnih šala na račun verskih, seksualnih, rasnih, klasnih i ostalih razlika.
I, što je najvažnije, naučite ga da se šali i smeje na svoj račun.

Približava nam se 1.aprililiiiii…Koje ste šale smislili?

 Redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: