Zašto je važan zlatni sat u porođaju

Zlatni sat je vreme posle porođaja koje je važno da provedu mama i beba zajedno

Porodili ste se i konačno ugledali svoju bebu. Osećanja su neprepričljiva i ono što je sigurno to je da je majčino i bebino telo preplavljeno hormonom ljubavi – oksitocinom.

Porođaj još uvek traje, jer potrebno je da porodite i posteljicu. Pre toga će verovatno biti presečena pučana vrpca.

Potrebno je integrisati iskustvo susreta sa bebom, udahnuti i izdahnuti, a zatim priviti dete u naručje, staviti kožu na kožu.

Nije neophodno istog trena stavite bebu na dojku. Bolje je da bebu stavite na vaš stomak i pustite je da se samostalno popne do dojke i sama krene da sisa. Od prvog trena imajte poverenja u bebine snage i instikte.

Beba će dojku će pronaći po mirisu, budući da prvo mleko (kolostrum) gotovo identično miriše kao plodova voda, gde je beba boravila prethodnih  9 meseci. Ukoliko beba krene da sisa u ovom prvom satu po porođaju, znajte da će mnogo lakše uspostaviti ritam dojenja i u buduće. 

Naziv ovog sata govori o njegovoj važnosti, što su uvideli svi koji se aktivno bave akušerstvom i prenatalnom psihologijom.

Zlatni sat važan je za bebu i za mamu. Uspostavlja se odnos bliskosti i poverenja, dolazi do regulisanja bebine telesne temperature, usklađivanja disanja, ritma srca. Beba se oseća sigurno ukoliko čuje mamino srce i oseća njene mirise i prisustvo.

Beba u trenutku rođenja veruje da su ona i majka jedno biće. To uverenje neće je napustiti u prvih godinu dana.

Zato je svako odvajanje bebe od majke traumatično i ostavlja dalekosežne posledice na formiranje psihičke strukture i načine na koje će se beba pozezivati sa ljudima kada odraste. 

Svo vreme dok ste u porođajnom boksu, čak i kada porodite placentu, bilo bi prirodno da beba ostane sa vama. Prepustite se postepenom upoznavanju i budite uvereni da je to najbolje što možete da darujete svom detetu. 

Zamolite da vam pomognu da se udobno namestite u jastucima i omogućite bebi da sisa i odmara.

Prebrojali ste sve prstiće na rukama i nogama, uverili se u to da je beba dobro, odahnite. Sada možete napraviti prve porodične fotografije i obavestiti najbliže o tome kako se osećate vi i vaša beba.

Autor: Nataša Vukićević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: