Mudrost traume

Ovih dana zahvaljujući Fondaciji Novaka Đoković i aktivnostima Jelene Đoković u našem regionu gostuje svetski čuveni psihoterapeut i psiholog dr Gabor Mate.

Njegovom dolasku prethodila je premijera filma „Mudrost traume“. To je dokumentarni film koji je u ovaj i ovakav svet konačno doneo jednu novu dimenziju poimanja traume kao transgeneracijskog modela koji se prenosi sa kolena na koleno i koja je glavni uzrok nesavršenosti sveta u kome živimo.

Porasli smo kao društvo toliko da sada konačno možemo da pogledamo u sebe same i tamo pronađemo svoje boli od najranijih dana našeg postojanja. Danas prenatalna psihologija svedoči o tome da su naše traume u našim telima i našem iskustvu često zadobijene i pre rođenja. Dete uči upijanjem i kopiranjem onoga što doživljava. To kako ste vi kao dete doživeli ljubav i pažnju svojih roditelja i u kakvom ste polju rasli, prenećete najverovatnije vašoj deci. Jer sva ta naša ponašanja idu iz nesvesnog.

Pored filma koji je dubok i nežan i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, u mogućnosti smo ovih dana na društvenim mrežama da čujemo i odgovore Gabora Matea na mnoga pitanja koja mu postavljaju na press konferencijama u susretu sa novinarima.

Ono čime se dr Gabor Mate odlikuje je velika jednostavnot, skromnost i priznanje da je i sam svoje traume preneo na svoju decu. Koliko njegova majka nije bila u njegovom detinjstvu za njega prisutna, toliko ni on nije bio prisutan za svoju decu tokom njihovog odrastanja. Bol koju je poneo, zaboravljao je u poslu i tako je postao radoholičar, što je njegova ovisnost u koju je pobegao.

Svi manje više nosimo različite traume od naših roditelja i njihovih roditelja i ko zna koliko unazad tako. Ukoliko smanjimo teret transgeneracijskih trauma i uspemo malo manje svojoj deci da prenesemo, to je veliki uspeh. Partnere biramo upravo prema nivou nerazrešenih trauma iz detinjstva, jer nas upravo takvi ljudi privlače koji imaju sve one nedostatke i mane koje su imali naši roditelji. Divno je ako imate prostora da u razgovoru sa vašim partnerom prepoznate i razrešite sve te stvari i shvatite šta vas povezuje.

Ako imate prilike i načina da pogledate ovaj sjajan dokumentarni film na netu, ne propustite je. Takođe pogledajte  intervjue koje je ovaj čovek dao, a dostupni su na različitim društvenim mrežama. Prepoznaćete da je ovaj svet danas takav kakav jeste upravo zbog svih nerazrešenih trauma i rana koje imamo i koje pokušavamo da zalečimo raznim ovisnostima kao što su igranje igrica, šoping , alkohol, psihogene supstance itd.

Društvo u kome živimo odgovara povredama koje nosimo unutar sebe i koje bole. Taj bol smo decenijama krili na razne načine. Možda je ovaj čovek došao na ovaj svet da nam ove teme otvori pred nama samima, da uvidimo da možemo te rane isceliti upravo tamo gde se sada nalazimo. Nežno ih razotkrijmo i pobrinimo se za njih u sigurnom okruženju sada kada više nismo deca, kao odrasli ljudi.

Zbog naše dece i dece koja dolaze.

”Trauma nije ono što vam se desilo. Trauma je ono što se promenilo u vama zbog onoga što vam se desilo.” – Dr Gabor Mate

N.V., redakcija Mamino ćoše

Postavi komentar