Vreme je darivanja

Novogodišnji i božićni praznici uvek su vreme darivanja. Pred kraj jedne godine i početak druge, sumiramo sve što je iza nas i radujemo se novom što dolazi, sa verom da će biti bolje i lepše. Kroz svo to promišljanje, razmišljamo o tome kako da obradujemo najbliže, posebno najmlađe i šta je ono što će ih stvarno razveseliti.

Nekada sa tim poklonima preterujemo, nekada deci kupujemo previše igračaka (mada se deca nikada ne bi složila sa tim da je moguće imati previše igračaka). Da li osećate zašto preterujemo? I da li je moguće da svedemo poklone na kvalitet, umesto na kvantitet?

Ukoliko smo iskreni, prepoznaćemo unutar sebe osećanje krivice, koje posebno mame često imaju razmišljajući kako nisu dovoljno dobre jer nisu dovoljno vremena provele sa svojom decom. Današnji ritam života često nam ne ostavlja dovoljno vremena za naše najmlađe i trudeći se da im obezbedimo najbolje kroz život, često previdimo da je važnije biti uz njih dok rastu, nego trčati za materijalnim. Naravno da je važno obezbediti egzistenciju, ali negde se gubi mera za količinu istog.

Čovek je po prirodi darujuće biće, jer oseća zahvalnost prilikom darivanja. Umirite se i razmislite šta je ono čemu će se vaši mališani najviše obradovati. Pisanje pisma Deda mrazu, kao mali ritual, doneće i odgovore na vaša pitanja. Vaše dete će u pismu nabrojati sve što želi, ali to ne znači da vi treba i sve to da obezbedite. Osetite koja je to igračka koja će stvarno doneti promenu i dobrobit u njegov život, a da je naravno na tom spisku. Danas mnoge igračke imaju i onu edukativnu funkciju i možete zajedno sa vašim detetom da je pronađete.

Možda će vaše dete umesto igračke, poželeti da ide sa vama na neko određeno mesto, na izlet ili kraće putovanje. Možda će poželeti šator za kampovanje u prirodi. Pokušajte uvek pre da darujete doživljaj. Ako je vaše dete izrazito radoznalo, podstičite to kupovinom igračaka kao što je teleskop za gledanje zvezdanog neba ili mikroskop za posmatranje okom nevidljivih, a živih organizama.

Iako su knjige retko na spisku današnjih mališana, upotpunite paketić nekom zanimljivom publikacijom za njegov uzrast i u skladu sa interesovanjima vašeg deteta. Novogodišnji paketić ne mora biti prevelik, a ni preterano skup. Darujte iz srca sa sredstvima kojima raspolažete i budite sigurni da će vaše dete uvek osetiti upravo to i znati da ceni i bude zahvalno.

Možda je još značajnije da vaše dete uputite u darivanje i da mu omogućite da učestvuje u darivanju drugih. Zajedno birajte poklončiće za baku i deku, za tetku i teču, za brata ili sestru sa kojima ste u rodu. Zajedno napravite paketić za njegovog najboljeg drugara ili drugaricu. Probudite tu iskru, koju svaki čovek ima i videćete radost u očima dece. Radovaće se više tom činu darivanja, nego primanju poklona. Tako će polako i vaše dete razumeti da u životu imamo onoliko koliko od srca delimo sa drugima i da je taj osećaj darivanja najlepši poklon koji smo u životu dobili, a imamo prilike da ga iskusimo upravo u danima pred nama.

N.V., redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: