Seks nakon porođaja

Magični trenuci

Sigurna sam da mame i buduće mame delimo na one koje su u toku trudnoće već osetile pad zainteresovanosti za seks i one koje su ga aktivno imale svih 9 meseci nevezano za veličinu stomaka. Zašto je to tako?

Sigurna sam da postoji naučno objašnjenje vezano za nivo hormona, promene u telu, nezgrapnost i sl. Međutim, ja bih da vam ponudim i neko drugo objašnjenje koje je pomalo i iz ličnog iskustva, a delom iz razgovora i rada s drugim mamama.

Koliko vam je strast pre začeća bila jaka? Koliko ste puta vodili ljubav pre otkrića da ste trudni? Koliko ste dugo s partnerom? Da li se oboje podjednako radujete trudnoći?

Sva ova pitanja su tu da  vam pojasnim da partneri koji su seksualno bili aktivni i vrlo strastveni, a pritom je beba začeta u ljubavi i željena, ne prekinu seks preko noći samim saznanjem da je novo biće u najavi. Oni najčešće nastavljaju svoj odnos sa istim žarom.

Međutim, ako ste vi od onih žena koje s prvom crtom na testu za trudnoću prekidate seksualne odnose, preispitajte sebe da li je trudnoća uzrok ili samo izgovor za nemanje seksa s partnerom koji vam negde podsvesno ne prija. Ne kažem da sad pobegnete glavom bez obzira od istog, nego da upravo poradite na odnosu dok vas je samo dvoje, povratite ljubav i želju. Sva postojeća nezadovoljstva i udaljenost među vama će se samo još više uvećati nakon porođaja.

Naravno da ponekad postoje opravdani zdrastveni razlozi za izostanak odnosa i kada među partnerima postoji želja.

Još uvek se jasno sećam pregleda kod akušera pre ravno 10 godina. Neposredno me pita da li muž i ja imamo seksualne odnose. Na šta ja odgovorih „Vrlo retko, ne osećam se komotno“ odgovaram ja u nekom 5. mesecu trudnoće. Usledilo je njegovo pitanje  „A da li se on oseća komotno sa izostankom istog?“ Tako da, za opštu porodičnu sreću, poradite na obostranom zadovoljstvu dok god vam malo biće ne ušeta u život.

Nakon porođaja, uspostavljanja laktacije, manjka sna i opšteg prilagođavanja, dozvolite telu da se oporavi bar 40 dana. Mnoge mame, koje se radi lakših noćnih podoja odluče na spavanje s bebom, misle da su time ugrozile“bračnu postelju!“ Naprotiv, to će vas samo naterati da budete kreativni i iskoristite druge delove stana – prostora u kom živite.

Ne dozvolite da vas zbuni opuštanje mleka, lučenje oksitocina prilikom orgazma će tome doprineti. Možda vam neće biti najprijatnije da vam se grudi stimulišu, ali eto prilike za otkrivanje novih erogenih zona na vašem telu.

Ako vas u sred akcije prekine bebin plač, ne dajte da vas to demotiviše, čak i ako morate da prekinete na neko vreme, ne odustajte. Vremenom ćete sami već znati da ugrabite pravi trenutak kad je beba najduže uspavana.

Autor Marija Taraba
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: