Porođaj – prirodan ili medicinski fenomen

Susret svetova

Mnoge žene misle da porođaj ne pripada njima i da će ih u porodilištu poroditi lekar, babica, ko god. Ukoliko nije reč o carskom rezu, onda to nije tako, jer porađa se žena i naravno osoblje je prisutno, ali nije u mogućnosti da obavi bilo šta umesto mame. Mama je ta koja se porađa, a u tome joj najviše pomaže njena beba.

Većina žena danas porađa se u porodilištu, ali paralelno se u svetu razvija pokret porađanja u kući. Na zapadu je zdravstveni sistem uvrstio porođaj u kući u svoju paletu usluga.

Kako god i gde god se porađali, porođaj je snažan fiziološki događaj u kome učestvuje svaka ćelija žene. Mnoge žene koje vežbaju jogu ili meditiraju, veruju da je kroz porođaj moguće proći kao kroz neku „zen“ meditaciju. Porođaj je snažan događaj, kroz koji žena prolazi i nije ga moguće staviti u ravan sa meditacijom.

Porođaj se hiljadama godina obavljao kod kuće ili u prirodi, gde god da se žena zatekla. Porođaj je potpuno prirodan fiziološki fenomen, karakterističan za sve sisare, pa tako i za čoveka. Pre nekih 200 godina porođaj se seli u bolnicu, a kasnije i u porodilište. U vreme nedovoljnog poznavanja higijene, žene su prihvatile bolnicu kao sigurnije mesto za sebe i svoju bebu. Glavni razlog umiranja dece na porođaju bilo je nepoznavanje postojanja bakterija i higijenskih procedura u samom porođaju.

Žena u svom telu ima sve „alate“ da na svet donese dete i često je kroz istoriju kroz to prolazila sama. Prirodno je osposobljena da sama kroz ceo proces prođe.

U današnje vreme, kada se premalo krećemo i nismo spojeni sa svojim telom, često nam se čini da to telo pripada nekom drugom. Tako i na porođaj odlazimo sa mišlju da će to tamo uraditi neko drugi. Može i ne mora, do vas je i vaše odluke o tome koliko ćete biti prisutni u procesu rađanja deteta.

Obzirom da se porođaj preselio u porodilište, postao je medicinski fenomen. I sada dolazimo do definicije prirodnog porođaja. Mnogo ljudi podrazumeva da je prirodan porođaj ukoliko je beba prošla kroz porođajne kanale žene. Međutim prirodan porođaj je samo onaj u kome nisu dodavani medikamenti (lekovi). Ukoliko kroz porođajna doba dobijete u porodilištu veštački oksitocin ili anesteziju (epidural), automatski vaš porođaj nije prirodan, već medikalizovan, što znači da se tokom porođaja žena nije oslanjala na svoje prirodne hormone.

Društvo kulturološki i civilizacijski ima velik uticaj na to kako se i gde porađamo. Danas se veliki procenat porođaja završava carskim rezom, zbog čega i ovakva vrsta porođaja postaje „prirodna“. Svaki put kada neki društveni fenomen poprimi tolike razmere, mi ga kao društvo prihvatamo u standarde „normalnog“. I on naravno to i jeste.

Koji god način porođaja da izaberete svaki će biti u skladu sa vama i vašim načinom života. Porođaj je kontinuitet vas samih i mesto promene iz žene u majku. Porođaj je mesto susreta sa vašim detetom i to je najlepši susret na svetu. Nešto što ćete pamtiti dok ste živi. Svaki porođaj ima uticaj na ostatak našeg života i kroz svaki porođaj rađa se nova žena, sa novim spoznajama i novim iskustvom koje oblikuje život cele porodice.

Zato je dobro pre porođaja pratiti sebe i svoje dete i povezati se. Što ste bolje povezani, porođaj će biti jednostavniji gde god da se porađate i na koji god način da to bude.

Autor Nataša Vukićević redakcija Mamino ćoše
Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: