Pogledajte život očima deteta

Pogledaj svojim srcem

Sećate se kako je izgledao život kada ste bili dete? Sećate se kako je izgledalo da je leto trajalo i kako je izgledalo da do Božića ima čitava večnost?

Kako vreme prolazi, postepeno prelazimo sa poverenjem dece u odrasle sa celim prtljagom. Čini se da vreme leti, a životne stresove nosimo na ramenima. Ponekad život može izgledati turobno, ili monotono ili preteško. Kao majka, samo prolazak kroz dan ponekad može biti borba, a podizanje dece može se doživeti kao Dan mrmota. Posuđe se nikad ne prestaje gomilati, UVEK se može oprati veš, a očišćeni podovi se odmah uprljaju mrvicama, mrljama i prosipanjima. Taman kad pomislim da ne mogu više, počinje drugi dan i sve počinje ispočetka.

Hvala Bogu da deca imaju drugačiju perspektivu života od nas. Oni mogu biti naši najveći učitelji, ako im to dozvolimo. Ista ona deca koja mogu stvoriti potpuni haos u našem domu i dovesti nas do tačke ključanja, takođe mogu izmamiti suze radosnice na  oči i smeh iz srca. Ako vam je život previše težak, pokušajte da ga pogledate očima deteta.

Uspori Deca su više zabrinuta koliko će se zabaviti,  nego što razmišljaju o svojim dnevnim obavezama. (Mi majke želimo da je to obrnuto). Obavezno zakažite određeno vreme za odmor svakog dana, vreme za vaše opuštanje. Žongliranje sa previše lopti na kraju se završava samo velikim neredom. Obično na kraju urlam na porodicu ili se razbolim ili oboje. Na kraju će nas naša tela usporiti ako to ne učinimo dobrovoljno.

Smej se i plači  Deca se vole smejati … SVEMU! Dobar smeh može ublažiti opterećenje i ublažiti stres. Tako i plakanje. Kada se moja deca povrede, nemaju problem sa plakanjem. Kao odrasli ljudi skloni smo da sakupimo svoje emocije ili da ih „potisnemo“. Ovo samo dodaje opterećenje na ono koje već nosimo. Učini sebi uslugu i pusti sve. Divno ćete se osećati i besplatno je!

Pojednostavi Da li ste ikada primetili kako svojoj deci možete kupiti najlepše igračke, a onda se na kraju igraju sa kutijama, poklopcima i bezbroj drugih stvari za koje mislite da su smeće? Ne trebaju im skupe stvari, ne treba im puni raspored karatea, plesa, klavira itd. Ponekad iskomplikujemo svoj život da bismo bili „uspešni“ ili „srećni“. Moja deca su srećna ako samo zaustavim ludilo na dve sekunde i provedem vreme sa njima. Ništa to ne može zameniti. Sećam se da sam kao dete uvek želela da moja mama prestane da čisti i igra se sa nama ili gleda film. Otkrivam da radim slične stvari sa svojom decom. To nije tako teško i detetu znači sve.

Oprosti Hvala Bogu, moja deca tako brzo opraštaju, jer sam DALEKO od savršenstva. Kada počinjemo da zadržavamo nezadovoljstvo? Prema mom iskustvu, deca se jednostavno ne drže stvari poput odraslih. Mogu vrištati i urlikati i onda se okrenuti i pružiti ruke i moliti da ih zagrlimo. Ona su  moj primer za opraštanje. Moji najveći učitelji nisu mali!

Redakcija Mamino ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: