Mama, hoćeš da se igraš sa mnom

Igrajmo se zajedno sa svojom decom

Vazduh je bio težak i lepljiv na kraju leta. Moja deca su trčala i igrala se dok sam se ja navijala i gledala njihove vragolije. „Vidi me mama! Gledaj!“ Igrali su se gusara i morskih čudovišta sa svim briljantnim stvarima koje samo dečiji um može da dočara.

Podelila sam sa mamom sa kojom sam sedela u parku, da zapravo nisam znala kako da se igram s njima na taj način i bilo mi je drago što se naša deca zajedno zabavljaju. Nisam čak ni bila takvo dete, istini za volju. Iako sam imala živu maštu, za mene je takva igra zaista bila tajna. I pošto mi je sve to bilo tako strano, gledala sam, ali se nikada nisam pridružila. Prečesto sam slala svoju decu da se igraju zajedno kako bih mogla bez problema da vodim naš dom.

„Znate, važno je da se igrate i sa svojom decom“, rekla mi je iz iskustva, ova druga mama koja je imala tinejdžere i malu decu. „Važni su zdravi obroci, čist dom i sve te stvari, ali morate se igrati i sa decom. Čekaju na vas. „

Zašto je važno da se igram sa svojom decom?

Bio je to zdrav savet, ali zaista nisam imala pojma kako to da uradim. Znala sam kako da ih vodim na igralište, kako da šetamo i kako da im dam da se igraju sa edukativnim igračkama. Ali da se igram sa njima? Nisam bila dobra u tome ni  dok sam bila dete!

Kada sam išla u osnovnu školu i bilo je vreme da izađem na igralište na odmor, odlazila bih u biblioteku i čitala knjige. Oduvek sam volela da čitam, ali sam se takođe plašila da me druga deca ne odbiju. Jednostavno nisam mogla da podnesem da mi kažu da ne žele da se igraju sa mnom, pa sam prestala da izlazim i da pitam. To je smešno. Još se sećam razočaranja kada sam tražila prijatelje da se igraju sa mnom i bili su prezauzeti ili su jednostavno želeli da igraju nešto u čemu nisam bila dobra. Kada sam se izlazila napolje i tražila da se poigraju sa mnom, svaki put kada bih čula „ne“, slomilo bi mi srce.

Mama, hoćeš li da se igraš sa mnom?

Iako se sećam toga živo, prečesto isti odgovor dajem svojoj deci. Često sam prezauzeta da prihvatim dar srca koji mi daju moja deca. Zaboravljam koliko je važno igrati sa njima.

 • „Mama, možeš li da se igraš sa mnom? “
 • „Mama, hoćeš li da se slikaš sa mnom?“
 • „Mama, pazi!“
 • „Mama, želiš li da plešemo?“
 • „Mama, idemo u šetnju!“

A moji odgovori obično glase:

 •  „Izvini, dušo, mama mora da završi čišćenje.“
 • „U redu, dušo, napraviću kratku pauzu. Imam samo nekoliko minuta. „
 • „Možda mogu malo; Pokušavam da završim neki posao. “
 • „Ne mogu trenutno; Moram da operem sudove. “
 • „Oh, dušo, volela bih, ali veš čeka da ga okačim.”
 • „Šta kažeš da to učinimo sutra?“

Potpuno sam previdela kako sam cupkala sa noge na nogu nekada čekajući odgovor na isto pitanje od prijatelja napolju. Život mi je nežno pokazao da se moja deca tako isto osećaju kada me pitaju za moje vreme.

 • „Mama, hoćeš li provoditi vreme sa mnom?“
 •  „Mama, jesam li ti prioritet u životu?“
 •  „Mama, trenutno se osećam nesigurno; da li ćeš provesti neko vreme sa mnom da mi potvrdiš svoju ljubav prema meni?
 •  „Mama, treba mi prijatelj. Da li ti se sviđam? “
 •  „Mama, jesam li posebna?“
 •  „Mama, da li uživaš biti moja mama?“
 •  „Mama, jesam li zabavna kao tvoj mobilni?“
 •  „Da li je igra sa mnom jednako zabavna kao listanje facebooka ili instagrama?“
 •  „Mama, hoćeš li uložiti svoje vreme u moj život ili si samo tu dok ne porastem?
 •  “Mama, hoćeš li sada postaviti temelje mog života tako da možemo kada se stvari promene da imamo nešto stabilno? „

Sedenje na podu sa mojom decom promenilo mi je život. Počela sam da se igram sa mojom decom

Kako se to dogodilo?

Tog dana sam otišla sam kući i pokušala da smislim kako da se igram sa svojom decom. Zaista nisam znala šta da radim, ali znala sam da moram negde da počnem. Pa sam sela usred porodične sobe i čekala da vidim šta će moja deca uraditi. U početku su izgledali nekako zbunjeno, pa sam neodlučno pitala: „Može li mama da se igra sa vama?“ „DA!“ vikali su radosno, neposredno pre nego što su skočili na mene i zagrlili me i rekli mi da me vole. Ostatak dana proveli smo igrajući se sa blokovima za vafle, golicajući se i kikoćući se.

Skoro sam zaplakala te noći slušajući njihove molitve pred spavanje, dok su zahvaljivali Bogu što je mama želela da se igra sa njima.Sedenje na podu tog dana promenilo je moj život. Naučilo me kako je krajnje lepo dati svojoj deci željeni dar. I nateralo me da im dam taj poklon svakog dana. Ako se pitate kako da započnete igru sa decom, samo sedate na pod. To je to. Sedite na pod sa njima i pitajte da li možete da se igrate. Prihvatit će vaše prisustvo i dar ljubavi koju pružate kroz taj čin.

Pustite ih da vam organizuju vreme. Donose li vam blokove? Gradite. Automobil? Vozite se po gradu zajedno, praveći zvukove. Lutke? Igrajte se s njima. Bojice? Crtajte. Knjige? Čitajte im.

Ne bojite se da se otresete okova svih stvari za koje nam govore da su bitne i koje vas zarobljavaju. Kućanski poslovi ne idu nigde, ali njihovo detinjstvo je prolazno. Da, sjajno je očistiti svoj dom i živeti jednostavnije. Da, važno je hraniti njihova mala tela zdravim obrocima. Da, imati ormar sa kapsulama i koristiti omekšivač bez hemikalija može biti važno.

Ali ni približno toliko važno koliko su važna vaša deca i njihova srca. Zato odvojite vreme za igru sa svojom decom. Oni će pamtiti hranu za njihova srca mnogo više nego bilo šta drugo.

Kada zaspu noću, osmehnućete se sećajući se vremena koje ste proveli zajedno u igri. Vaša deca vas već vole takve kakvi jeste. Jedino što žele, je više  vas. Neće se setiti šta ste obukli ili je li dnevna soba čista. Neće se setiti savršeno uravnoteženog obroka kojim ste ih večeras nahranili za večeru.

Setiće se da ste izabrali da se igrate sa njima i da su oni bili toliko važni da na trenutak zaustavite život i jednostavno uživate u njima.

Izvor: gracefulabandon.com
Priredila: Nataša Vukićević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: