Mali baštovani u akciji

Vrtovi mogu biti odlično mesto za negovanje smislenog i zabavnog iskustva učenja za decu. Baštovanstvo može deci ponuditi priliku da uživo nauče proces životnog ciklusa uzgajanjem biljaka, kao i steknu odgovornost, brigu, nezavisnost i ekološku svest. Upoznavanje dece sa baštovanstvom je odličan način da povećate  svest o tome odakle dolazi hrana i steknu osećanje važnosti životne sredine u svakodnevnom životu.

Osnove baštovanstva

Jedna od najvažnijih stvari koju treba utvrditi prilikom pokretanja vrta je lokacija. Idealno bi bilo da vrt bude smešten na mestu gde će dobiti maksimalnu sunčevu svetlost. Takođe je važno odrediti kvalitet tla na tom području i proceniti strukturu i teksturu zemljišta. Malim i prigodnim alatima dete se podučava koje biljke sadimo iz sadnica, a koje iz semena. Iako postoje i rukavice za baštu, dobro je da dete sve oseti i golim rukama. Postoji mnogo neverovatnih dobrobiti iz dodira sa zemljom.  Ako nemate parče zemlje, sve je moguće izvesti i u većim saksijama na terasi i uključiti decu u isto.

– napravite u bašti deo koji će pripadati detetu ili mu odredite njegove saksije,
– dozvolite mu da se koristi alatom koji je primeren njegovom uzrastu,
– deca uživaju u biljkama koje imaju jake mirise, brzo rastu i lako su prepoznatljive,
– odabir biljaka koje imaju veće seme biće atraktivnije za male ruke deteta.. Biljke suncokreta, graška, bundeve i tikve ispunjavaju ove kriterijume.
– sve ovo treba deci predstaviti kao jednu avanturu kroz koju će pratiti život i svet mikroorganizama u zemlj, kao i insekte oko svojih biljaka koje rastu
– kada za mesec dva budu mogli da pojedu nešto iz svoje male bašte, videćete koliko sreći nema kraja.

Priredila Nataša Vukićević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: