Uspavanke i njihovo značenje nekad i sad

Kada čujemo reč „uspavanka“ pomislimo na majku koja peva svom detetu u želji da ga uspava. Kroz vekove uspavanka se peva maloj deci, ne bi li lakše i lepše zaspala.

Međutim postoje razlike između uspavanki nekada i njihovog pevanja danas.

Danas znamo da će svaka beba razumeti nežnost majčinog glasa i danas je uspavanka još jedan deo velike bliskosti i ljubavi koju majka i kroz pesmu prenosi svom detetu.

Međutim kada slušamo stihove tradicionalnih uspavanki videćemo da je tu mnogo toga još utkano u te lirske pesme. U svim vremenima majke su u prelasku dana u noć imale svest o mnogim drugim aspektima čovekovog života. Imale su svest o onostranom i nepoznatom koje vreba ne samo noću, nego i kroz život i odrastanje njihovog deteta.

Stoga su uspavanke pokušavale da umilostive one nevidljive sile koje su predstavljale opasnost, preko vila i vukova da budu u milosti detetu i da ih čuvaju. Tako da su uspavanke pored funkcije izražavanja lične majčine ljubavi imale i zaštitničku ulogu. Isto tako kada čitate stare uspavanke, videćete kroz stihove da mnoge majke pokušavaju da stvore slike srećnog života svog deteta, pa su kroz iste svoje želje projektovale. Da im deca budu zdrava, snažna i srećna, šta bi drugo majke poželeti mogle.

Kada sve ove aspekte uzmemo u obzir vidimo da današnja mama kroz uspavanku želi mirne snove i lak san svome detetu, dok je nekada pre uspavanka nosila mnogo više poruka i značenja. 

Ono što je nepromenjeno, to je majčina ljubav i nežnost kojom kroz pesmu prenosi dete iz jave u san. Ukoliko ste pevali vašoj bebi dok je bila još u vašem stomaku, ona će sigurno tu pesmu sada prepoznavati i reagovati na nju, pa ćete je lakše umiriti.

Melodija, majčin glas i tople reči učiniće vašu bebu mirnom i spokojonom, a sam ritual uspavljivanja i vama će doneti mnogo blagodeti. Zadržite ovu tradiciju u svom domu i kad dete poraste. Promenite pesmu, ali ne i način uspavljivanja.

Ima li nešto nežnije i lepše?

Izvor: Redakcija Mamino ćoše
Foto: Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: