Igračke nisu samo zabava za decu

Igračke danas imaju višestruke podsticaje za rast i razvoj vašeg deteta

Ono što je sigurno, to je da deca vole igračke. Ko sumnja neka povede dete u prodavnicu igračaka. Dete će pronaći mnogo igračaka za koje će misliti da bez njih ne može da živi. Igračke nisu samo zabava za decu. Većina igračaka pruža priliku deci da nešto novo nauče.

Najbolje igračke uključuju detetova čula, podstiču njegovu maštu i podstiču ih na interakciju sa drugim ljudima.

Bebe i igračke

Bebe su željne učenja o svetu oko sebe. Svaki novi oblik, boja, tekstura, ukus i zvuk za njih su iskustvo učenja. Davanje bebi sigurnih i stimulativnih igračaka pomoći će mu da otkrije svoja čula. Zvečke i igračke koje imaju muziku omiljene su kod dojenčadi. Igračke kontrastnih boja fascinantne su za bebe i stimulišu njihov vid u razvoju. Kako rastu, dojenčad mogu koristiti igračke za istraživanje trajnosti predmeta i uzročno-posledične veze. Takođe im trebaju predmeti kao što su velike kocke, koje će im pomoći da izgrade motoričke sposobnosti i koordinaciju ruku i oka.

Igračke za malu decu

Mališani se mogu igrati sa većim brojem igračaka nego što su to činili dok su bili bebe. Ako i dalje uživaju u nekim igračkama sa kojima su se igrali kao bebe i to je u redu. Iste kocke sa kojima su se igrali pre godinu ili dve mogu im pružiti nove i drugačije obrazovne mogućnosti kako se njihovo znanje širi. Ali, takođe su im potrebne igračke dizajnirane za decu njihove dobi. Igračke koje nude sortiranje oblika i ubacivanje istih, su odlične za malu decu. Uče ih kako da usklade slične predmete i pružaju roditeljima priliku da ih nauče imenima oblika. Manje kockice pružaju priliku da saznaju više o bojama i simetriji dok razvijaju svoje motoričke sposobnosti.

Igračke za decu predškolskog i školskog uzrasta

Predškolci mogu da počnu da uče o slovima, brojevima i da savladavaju jezičke veštine. Mnogo je igračaka koje podstiču ovu vrstu učenja, od jednostavnih abecednih slagalica do visokotehnoloških elektronskih uređaja. Vaše dete će imati više samopouzdanja ako ga upoznate sa stvarima koje će učiti u školi. Deca koja pohađaju školu mogu svoje učenje dopuniti zabavnim i edukativnim igračkama. Davanje mogućnosti da se zabave dok vežbaju stvari koje uče u školi povećaće njihovo zadržavanje u toj temi. A kada vaše dete pronađe obrazovnu igračku koja mu se zaista sviđa, verovatno će se igrati njome, utvrđujući naučeno. Deca mogu mnogo naučiti iz igre.

Kada detetu poklonite edukativnu igračku i igrate se zajedno, to mu daje priliku da se poveže sa vama, uči i zabavlja se.

A učiniti obrazovanje prijatnim, pomoći će vašem detetu da zapamti ono što nauči i razvije pozitivan stav prema učenju.

Priredila Redakcija Mamino Ćoše

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: